KARA TALİH


Alev ve Efe’nin kavgaları son zamanlarda iyice artmıştı. Şimdi de Alev akşam arkadaşları ile dışarı çıkacak diye kavga ediyorlardı. Makyajı fazlaymış, kıyafeti öyle olmazmış. Alev’e bunların hepsi anlamsız geliyordu.

Gece evine dönmüştü ama döndüğünde haber bile veremeyecek haldeydi. Sabah uyandığında ise binlerce mesaj ve onlarca araması vardı. Efe deliye dönmüştü ve ilişkilerinin bittiğini söylemişti. 

 

 
Aradan haftalar geçmişti ve Alev hala o gece olanları unutamamıştı. Ağlamaktan yorgun düşüp hastanelik olmuştu. Dayanamayıp sürekli mesajlar atıyor, Efe’yle konuşmak istiyordu. Efe’nin ise umurunda bile değildi. Alev artık Efe’nin istemediği her şeyden vazgeçse bile bunun pek de bir önemi yoktu. 

Aradan aylar geçti ve Alev kendini toparlamaya başladı. Sonra bir gün hiç beklemediği anda Efe’den bir mesaj aldı. Alev’le buluşmak ve ilişkiye tekrar başlamak istiyordu. Efe daha yeni yeni Alev’in yokluğunu hissetmeye başlamıştı. Başta uzaklaşmak Efe’ye iyi gelse de şimdi Alev’in ilk zamanlar hissettiği acıyı hissediyordu. 

Alev ise gelen mesaja şaşkınlıkla bakakaldı. Çünkü zor da olsa ayrılık acısını atlatmış ve üzerinden aylar geçmişti. Şimdi ise hayatında başkası vardı. Mesajı önemsemeyip cevap bile vermeden sildi. Sonrasında mesajlar gelmeye devam etti. Alev sonunda dayanamayıp Efe’yi aradı ve hayatında birinin olduğunu söyledi. Efe duyduğunda ne yapacağını bilemedi. Onun yokluğu ağır gelmeye başlamışken bir de bunu öğrenmişti. Efe için ayrılık acısı daha yeni başlıyordu.




Alev ise yeni ilişkinin heyecanını yaşıyordu. İlişkisi iyi gidiyordu ve hep böyle devam edeceğini umuyordu. Ancak kısa süre sonra yine aynı sorunları yaşamaya başladı. Efe’yle yaşadığı sorunları şimdi bir başkasıyla yaşıyordu. Yaşadıklarına anlam veremediği için suçu kadere atıyordu.
“Ahh kader! Kara talihim benim. Şansım yokmuş benim, anam beni kadersiz doğurmuş.” 

Hayatında karşılaştığı her sorunda bu cümleleri kullanıyordu. Suçu kadere atmak en kolayıydı. Kendisinin suçu yoktu ve suçlu kaderdi. İnsanın yüzü hiç gülmez miydi? Hep mi şanssız olurdu insan? Oysaki hayatta şans ve tesadüf yoktu. İnsanlar oluşturdukları sebeplerin sonuçlarını yaşarlardı.

Daha çocukluğundan başlayan problemleri vardı. Her seferinde bu problemleri artarak devam ediyordu. Sonrasında okul hayatı, iş hayatı ve ilişkileri… Hiçbirinde insan bir başarı elde edemez miydi? Çözüm üretmektense kadere suç bulmak işine geliyordu. Çünkü o zaman çözmesi gereken problemleri olmuyordu. 
Yeni ilişkisi de kavgalar sonucunda bitmişti. Yine dertli dertli yatağında uzanmıştı. 

Alev ilişkiden çıktığında çok üzülüyordu ama üzüntüsü çok sürmüyordu. Peki Efe neden sonrasında bunu düşünmüştü? Bazı insanlar duygularını o an yaşarken neden bazıları sonradan yaşıyordu? Şimdi de bunu düşünmeye başlamıştı.

Bazı insanlar gelecek odaklıydı, bazıları ise geçmiş odaklı. Bazıları acılarını hemen yaşar, bazıları sonradan. Fakat insan problemlerini çözmediğinde hayatında bu acılar sürekli olurdu. Mesele bu problemleri çözmekti. Aksi takdirde sürekli tekrarlanırdı. Çözmeyip ötelediğimiz her problem sonrasında bize büyüyerek gelirdi.

Ertelenen her şey büyür, öne çekilen her şey küçülür.



Hayatımızdaki her problem bir çözüm bekler. Problemlerimiz küçük tepelerden oluşmuş iken onları aşmalıyız. Aşmalıyız çünkü o problemler koskoca dağlar olduğunda çözmesi daha zor olur. Bu nedenle sorunlarımızı tepecikken çözmeliyiz. İnsanlar çözüm odaklı olduklarında çözümleri üretirler. Bunun sonucunda ise mutlu olurlar. Bir şeyleri başarabildiklerini ve küçük problemleri olduklarını görürler. Üstesinden gelemediğimiz her problem aslında ötelediğimiz çözümlerden kaynaklıdır. 

Her şey, her şeyle ilişkilidir.
Çocukluğumuz, okul hayatımız, iş hayatımız, ilişkilerimiz.  Hayattaki her şey sebep sonuç ilişkisiyle birbirine bağlıdır. Bu nedenle bir problemin çözümü diğerinin çözümünü kolaylaştırır. Bu şekilde ertelemeyip, hemen çözüme odaklanmak gerekir. Aksi halde o karmaşık döngünün içerisinden çıkmak pek de mümkün olmaz. Sonra da der insan, “Ahh kader! Kara talih!’



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.



Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Hayatta şans ve tesadüf yoktur. Bu yasayı bilmenin ne büyük bir fark oluşturduğunu bilmeden yaşamışız..

    YanıtlaSil
  2. Sebeplere odaklanmak çok zor ama onun sonucunu yaşadığımız gerçeğini değiştirmiyor maalesef...

    YanıtlaSil
  3. Kaderimizin hiç suçu yokken ne çok yüklenmişiz ona 🌸
    Emeğinize sağlık 🪷

    YanıtlaSil
  4. Problem çözülmediğinde daha da büyüyerek geliyor… çok güzel bir yazı ellerinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  5. İnsan hep suçu kadere, dış dünyaya atmak ister. Ama problem iç dünyasında olduğundan çözüm de iç dünyasındadır.

    YanıtlaSil
  6. Neden tepkileri bu kadar farklı? Kim Kimdir ❤️

    YanıtlaSil
  7. İnsan kendinden yanadır. Bir olumsuzluk yaşadığın gerekçe olarak dış dünyayı görür. Kendisinin neler yapması gerekğine odaklanamaz. En iyisi yaşanan her durumda durup kendine bı bakabilmek olur.

    YanıtlaSil
  8. Ertelenen her şey büyür, öne çekilen her şey küçülür 💚 Hayatta basit ama çok kilit bir sır, elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  9. 👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Dış dünyayı suçlamak insan için en kolay olanıdır. Ama hiç sebebinin ne olduğuna bakmak aklına gelmez. Halbuki gözünün önündeki çözümü görmez. Sonra batsın bu dünya.. Emeğinize sağlık. Kıymetli bir konuya el atmışsınız.

    YanıtlaSil
  12. Çözümün sonuçlarda değil sebepler de olduğunu hatırlatan çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  13. Ufak ufak adımlar nasıl da bir resim getiriyor meydana, her şey her şeyle ilişkili ve birbirini etkiliyor

    YanıtlaSil
  14. Aahh kader demek kolay, çözüm üretmek ise zordur. İnsan zoru başardıkça, problemlerine çözüm ürettikçe mutlu oluyor.
    Gerçek mutluluk problem ve çözüm ile bağlantılıdır.
    Ellerinize sağlık 🏵️🏵️

    YanıtlaSil
  15. Üstesinden gelemediğimiz her problem aslında ötelediğimiz çözümlerden kaynaklıdır. 💯

    YanıtlaSil
  16. Insanogluna dış dünyayı suçlamak kolay geliyor ama çözüm de kendinde bir görebilse

    YanıtlaSil
  17. İnsan ilk önce kendini tanımakla işe başladığında davranışları tutarlı olur. Kendi güçlü ve güçsüz yanlarını, özelliklerini fark ettiğinde başkasına da adaletli olur. Bir atasözü iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır...

    YanıtlaSil
  18. Mesele anda doğru tepki verip problemi çözmek. Çözemediğimiz her şey artı bir paket halinde bize veriliyor..
    Anda yaşamak değil, anda işin gerçeğine göre tepki vermek ümidiyle.. Emeğinize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  19. İnsan suçlu aramak yerine sebeplerini irdelese sanki hiç sorunu kalmayacak gibi.. Güzel bir yazı elinize sağlık🌷

    YanıtlaSil
  20. Kara talih… Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Ne kadar kıymetli konulara değinilmiş, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Zeynep Büşra23 Temmuz 2024 15:01

    ve yine her sebebin bir sonucu vardı..
    ve her kader kişinin sebebine bağlı kılınmıştı..

    YanıtlaSil
  23. Kendimizi düzeltmedikçe karşımıza benzer insanların çıkacağını anlatan güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. "Hayatımızdaki her problem bir çözüm bekler. Problemlerimiz küçük tepelerden oluşmuş iken onları aşmalıyız. Aşmalıyız çünkü o problemler koskoca dağlar olduğunda çözmesi daha zor olur." Basit gibi görünen bir cümle ile ne kadar da önemli bir sır vermiş yazar, elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  25. problemleri ertelemek bizi sadece daha büyük problem sahibi yapar. doğru yöntemi öğrenmeye niyet edene yöntem öğretiliyor... çok şükür.

    YanıtlaSil
  26. Her zaman bir problem var, her zaman bir çözüm de var.

    YanıtlaSil
  27. İnsan problemlerin çözümü için kendine değil de dışarıya bakarak ne kadar vakit kaybediyor hayatta... Problem onların değil, benim halbuki :)

    YanıtlaSil
  28. HAYAT YAPIP ETTİKLERİMİZİN KARŞILIĞI BIR BUNU GOREBILSEK

    YanıtlaSil
  29. Problemi küçükken çözmek için basite disipline olmak gerekir. Emeğinize sağlık 🌻

    YanıtlaSil
  30. İnsanlar oluşturdukları sebeplerin sonuçlarını yaşarlar… Ellerinize sağlık teşekkür

    YanıtlaSil
  31. İnsan ilk başta doğar sonra hareketleri, olaylara bakış açısı hayatını şekillendirir. Sizin de dediğiniz gibi kaderi suçlasak da kaderin tutsağı olmak yerine belki de hayatımızı az veya çok şekillendirmek bizim elimizdedir.

    YanıtlaSil
  32. Ah kader, kara talih demesi ne kadar kolay, öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  33. Erteleme, çözüme odaklan✌️

    YanıtlaSil
  34. Kara talihim demek insana kolay geliyor. Problemlerse ertelendikçe büyüyor...

    YanıtlaSil
  35. İnsan erteledikçe, çözümü kendinde aramadıkça problemlerini çözemediğini öğreniyor ama geç kalmış oluyor. O sırada seneler geçiyor, yaşlar geçiyor ve geriye dönüp insan keşke diyor. Keşke zamanında…
    O yüzden hayatımızda ki keşkeleri azaltmak adına bugün harekete geçmek yarınki pişmanlıklarımızı azaltacaktır.

    YanıtlaSil
  36. Hayatta şans ve tesadüf yoktur

    YanıtlaSil
  37. İnsan ne yazık ki andaki faydasına odaklanan bir canlı. O anda mesele çözüldü mü, çözüldü. Ama bunun bir de sonrası var... Oysa toplamdaki faydamıza odaklandığımızda işler hiç bu kadar karmaşık olmuyor. Problemini sıcağı sıcağına çözenlerden olmak niyetiyle....

    YanıtlaSil