ŞÜKRÜN OLSUN ŞİKAYETİN DEĞİL



        Mahmut amca tezgahını kurmuş, pazarda müşteri bekliyordu. Sabahları güneş doğarken uyanır, erken saatte pazar alanına gelirdi. Hem arkadaşları hem müşterileri onun düzenini,itinayla dizdiği meyve ve sebzeleri hayranlıkla izlerdi. Mahmut amcanın işini güzel yapması haricinde en büyük özelliği, güler yüzlü ve sürekli halinden hoşnut olmasıydı.  

        Soğuk ve yağışlı kış günlerinde, hiç müşterisi yokken bile, tavrı hep böyleydi. Her an müşteri gelecek edasıyla tezgahını özenle hazırlardı. 

 

“Bu emekler boşa gitmez arkadaşlar, gayrete devam, pes etmek yok.‘’ 

”Allah çalışana verir.” 

“Sabrın sonu selamettir.” der ve hep etrafını motive ederdi. 

 

Yanı başında bulunan tezgahtaki Osman amca ise başkaydı. Hava güneşli iken “Çok sıcak.” der, hava soğukken de bu sefer soğukluğundan şikayet ederdi. Ayrıca yüzü hiç gülmezdi. Olumsuzu bulmakta üstüne yoktu neredeyse. O memnun olmadıkça, her türlü olumsuzluk da onu bulurdu adeta. Hatta bir defasında, yağmurlu havada, yağmur suyunu tutan tente tüm biriktirdiği pis suları onun tezgahına dökmüştü. Tezgahta satılacak tüm havlular ıslanmış, kullanılamaz hale gelmişti. Kendisi gibi havlu satan, karşı tezgahın müşterisinin çok olmasına da “Tabii ki ondan alacaklar, onun tezgahı daha işlek tarafta.”der, kendini hiç geliştirmeye çabalamazdı. Sürekli yaşadığı olumsuzluklara bir mantık uydurur, dış dünyayı suçlayıp dururdu. 

 

Daha İyisini mi İstiyorsun? İşte Cevabı… 

 

Mahmut amca ise tam bunun zıddı davranışlar sergilerdi. Aslında Mahmut amca işin sırrını çözmüştü. Kendisine yapılan bir iyilikte teşekkür eder, yalnız başına kaldığında da şükrederdi. Bilirdi ki şükür ettikçe, şükür edilecek şeyler çoğalırdı. 

Şikayet etmek çok kolaydı. Ama Mahmut amca, şikayet ederek yaptığı şeylerde, her defasında aynı şeyi yapmak zorunda kaldığını da öğrenmişti. Bu yüzden artık şikayet yerine şükür etmeyi tercih ediyordu. 

O yüzden, sabah yatağından kalkarken, “Bugün acaba niçin şükretsem?” diye düşünmeyi kendisine ilke edinmişti. İşte her defasında, buna konsantre olduğunda, her zaman işleri kolaylaşırdı. Biliyordu ki kendine iyilik yapana teşekkür ettikçe, insanların ona karşı iyilik yapma istekleri artıyordu. 

İnsanın zamanını, ilişkilerini, bilgilerini, sahip olduklarını neyi öğrenmek için harcadığının farkında olması ve neyi istediğini değil, neyi istemediğini iyi bilmesi gerekiyor. 

       Mahmut amca, pazarda çay dağıtan çırağa, ”Eline sağlık koçum. Senin elinden bir başka güzel oluyor bu çay.” diyerek çayını içerdi. Çırak ta bu takdiri almak için her defasında tezgah önünden geçerken, ”Mahmut abim çay getireyim mi?” diye sorardı. Güzel sözleri insanı motive ediyordu. 

Mahmut amca, bambaşka bir insandı. Güneşli bir havada, gömleğinin kollarını dirseğine kadar katlar, yakasını açar, müşteri gelene kadar sandalyede, “Güneşin güzelliğine bak, mis.” diyerek güneşlenirdi. “Biliyorsunuz değil mi abicim? D vitamini varmış bu güneşte, önemliymiş. Güneş hastalıktan koruyormuş.” derdi. Her defasında mutlu olacak bir sebep bulurdu. Arkadaşları, güneş çıktı diye mutlu olan Mahmut amcaya hayran hayran bakarlardı.  




Gerçek Mutluluğun Sırrı


İnsanların çoğunda olan şey sende yoksa ve buna rağmen şükrediyorsan, işte o gerçek mutluluktur.

 

Mahmut amca, oturduğu yerde arkasına yaslandı, eskiden küfeci olduğu günler aklına geldi. “Ne zor günlerdi.” dedi. Ama etrafında hep ona iyi örnek olacak abileri olmuştu. Onların dediklerini yapmış, işi hiçbir zaman yokuşa sürmemiş, şikayet etmemiş ve çalışmayı hiç bırakmamıştı. Şimdi ise evli ve üç çocuk babasıydı. Çok şükür evini geçindiriyor ve çocuklarını da okutuyordu. 

 

Şükrettikçe şükredecek şeyler çoğalır. Şikayet ettikçe de şikayet edecek şeyler çoğalır.

 

Oysa kendisiyle aynı dönem çıraklık yapan başka bir arkadaşı, iş beğenmez, sürekli şikayet eder ve hep kaytarmanın yollarını arardı. Hatta o işten, o işe sürekli yer değiştirirdi. Aynı dönemde o da evlenmişti ama iki sene sonra ayrılmıştı.  

Evlilik ne de olsa büyük bir sorumluluktu. Bir erkek için evini geçindirebilmek çok gurur vericiydi. Hayatın kendisine verdiğini kabul etmek, direnç göstermeden uyumlanmak en önemli şeydi. Bunu çok öncesinden öğrenmişti. 

Daldığı hayallerinden uzaklaştı bir müşterisinin sorusu ile...

“Elmanın kilosu kaç lira?” 

“Ablacığım kilosu 75.”

“Nasıl 75 olabilir? İyice abarttınız, kimsenin alacak hali kalmadı. Emekli maaşıyla nasıl alalım? Hiçbir şeye gücümüz yetmiyor. Bu ülke yaşanmaz hale geldi.“ 

“Ablacığım hayır konuş, hayır gelsin başımıza. Biz şikayet ettikçe işler düzelmez. Biz çalışalım, birlik olalım, israf etmeyelim, eğitimi destekleyelim, insan yetiştirelim sonrası güzel olur.” dedi.   Müşteri söyleyecek şey bulamadı. İhtiyacı kadar elmasını aldı ve hayırlı işler dileyerek ayrıldı tezgahın başından. 

Mahmut amca iç çekerek tezgahındaki yeşillikleri, meyveleri sulayıp parlattı. Başını kaldırdı. Çok şık giyimli, pardösülü bir adam yaklaştı yanına.

“Pazarcı Mahmut siz misiniz?” 

“Evet abi, bu pazarda tek Mahmut isimli benim.” 

      “Yıldız Otel’den geliyorum. Geçen gün verdiğin tüm ürünler tam da söylediğin gibi çok güzelmiş, işletme çok memnun kalmış. O nedenle tezgahınızdaki her şeyi satın almak istiyoruz, satar mısın?” 

“Başımın üstüne abiciğim, elbette. Ben paketleri arabana getiririm.” 

Kara kışta o soğukta, Pazarcı Mahmut malların hepsini satmıştı. Erkenden evine, çocuklarının yanına gidip sıcak çorbasını içebileceği için bir kez daha şükretti. 

       Arkasından bakan Osman amca, bir yandan soğuktan donmuş ellerine ağzıyla buhar vererek, “Tabii o satar, biz satamayız çünkü ona küçükken sahip çıkmışlar. Bizim sahibimiz hiç olmadı ki.” dedi, yine kendinden başka herkesi suçlayarak.  

 

Deneyimsel Öğreti derki; Şikayet, insanın çözüm marifetini elinden alır. Şükür ise şükredecek şeyleri doğurur.  

 

Şükürlü günlerimiz bol olsun...



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.





Yorum Gönder

76 Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Özlem Sunarel6 Eylül 2024 10:46

    Şükürün önemi ve Şikayetin aslında insanın çözme becerisini aldığı ne güzel anlatılmış çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Allah şükrümüzü ve teşekkürümüzü daim kılsın...

    YanıtlaSil
  4. Tuğba Ergün6 Eylül 2024 10:53

    Şükrederseniz nimetimi artiririm ayetini hatırlattı .Nede güzel anlatılmış emeğinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  5. Şükrettikçe şükredecek şeyler çoğalır. Şikayet ettikçe de şikayet edecek şeyler çoğalır... Ellerinize sağlık, bol şükürle günlerimiz oldun inşAllah…

    YanıtlaSil
  6. İnsanın çabalaması ve payına düşen den razı olması. Bunu sürekli yapmak çok kıymetli. Şükürler olsun 🤲

    YanıtlaSil
  7. Eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artıracağım. Şâyet nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azâbım çok şiddetlidir. İbrahim-7.
    İnsana verilene şükredn gibi verilmeyene iki kez şükreden olmalı..

    YanıtlaSil
  8. Bol şüķürlü günlerimiz olsun🥰

    YanıtlaSil
  9. Şükrünü arttıran kullar olabilme ümidi ile 🤲🏻🌸

    YanıtlaSil
  10. Özlem Aktoprak6 Eylül 2024 11:33

    Şükrettikçe şükredeceğin şeyler çoğalır,
    Şikayet ettikçe şikayet ettiğin şeyle çoğalır 👏🏻👏🏻👏🏻
    Mahmut amca❤️
    Osman amca🙏

    YanıtlaSil
  11. Şikayet çözüm becerisini de alır, elinize sağlık çok güzel bir yazı 🌸

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminze sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  13. Aminnnn❣️ Şikayet etmemek şükretmek her zaman🌸

    YanıtlaSil
  14. Hayatta Mahmut amca gibi olan ne kadar az insan var. Çok şükür ki bu yazıyı gördük,emeğinize sağlık💓

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize Sağlık . Hayatta şikayet yok , şükür varsa , hayatımızın ne kadar bereketli olabileceğini idrak ettiren bu güzel yazı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Bu emekler boşa gitmez , çok etkiliyici kendime büyük ders aldım teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Şükürle günlerimiz hep olsun, bol olsun… Hep şükreden bir şeyler bulalım inşAllah 🙏

    YanıtlaSil
  18. Şükrettikçe şükredecek şeyler çoğalır. Şikayet ettikçe de şikayet edecek şeyler çoğalır. Ne kadar doğru… çok güzel yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Hayatın akışında şükür ve şikayet çık güzel anlatılmış. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Bu güzel yazıyı okutana şükürler olsun 😊

    YanıtlaSil
  21. Şikayet etmek de bir seçim, şükür etmek de. İstersek hepimiz şikayet edecek bir sürü şey buluruz. Ama yine hepimiz şükür edecek de bir sürü şey hatta daha fazla şey bulabiliriz. Bu yazıyı okuyabilecek gözlerimizin olması mesela... Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Hayatta insanın şikayeti arttıkça işleri dahada çıkmaza giriyor.. ama şükür içinde olunca bambaşka... Sana verilene şükür verilmeyene şükür... Ne kadar çok şükür edecek şeyimiz var🪻

    YanıtlaSil

  23. Günümüzde herkesin en kolay şikayet ettiği günde şükretmenin ne kadar kıymetli Olduğunu hatırlatan çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. İnsanlara teşekkürlü olmayan, RABBine de şükürlü olamıyor.. elinize emeğinize sağlık hocam. 💐

    YanıtlaSil
  25. Hep daha fazlasını isterken, şükretmeyi unuttuk, hep hatırlamak dileğiyle.. Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  26. Şükrün ne denli önemli olduğunu farkina vardıran bir yazı olmuş ellerinize kalbine ve kaleminize sağlık.
    Hayatı insanı var eden her zaman kulunun lehindedir.🌼😊

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel bir yazı ellerinize sağlık 💐
    Her an şükür edenlerden olmak dileğiyle 🙏🏻

    YanıtlaSil
  28. Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Şükretmek çok güzel bir kelimedir. İnsanın öyle " buna da Şükür" demesi değil de samimi şükretmesi çok farklıdır. Samimi bir şükür insanın motivasyonu artıyor. Gerçek şükür mutluluğun kapılarını açıyor. Gerçekten mutlu olmak dileğiyle 💐

    YanıtlaSil
  29. Eskilerin deyimiyle ne ekersen onu biçersin. Şükredip şükür sebeplerini arttırmak mı yoksa şikayet edip şikayet sebeplerini arttırmak mı? Seçim bizim elimizde....

    YanıtlaSil
  30. Gerçek mutluluk elindeki imkanlara şükretmek 🌸

    YanıtlaSil
  31. İnsan olumlu bakabildiginde her gördüğüne ve kendine verilenede verilmeyenede şükredebilir her şükür insana huzur verir her daim şükreden olabilmek dileğiyle kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  32. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık şükreden miyiz yoksa şikayet eden miyiz düşündürücü farkındalık oluşturuyor çok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  33. Şükredenlerden olabiliriz inşAllah 🌺

    YanıtlaSil
  34. Şükreden insanlarla birlikte olmak ne iyi geliyor insana… şükredebilenlerden oluruz inşallah🌻

    YanıtlaSil
  35. Elhamdulillah, farkındalıklığın herdaim hıssetiği, huzuru zihinsel rahatlığın tarıfı yok. Yorumunuz insanı kendine çekmesı çok kıymetlı ❤️

    YanıtlaSil
  36. Emeklerinize sağlık şükür etmenin güzelliği bu kadar güzel anlatılabilirdi

    YanıtlaSil
  37. Şükrettikçe şükredecek şeyler çoğalır. Şikayet ettikçe de şikayet edecek şeyler çoğalır. Her şeyi özetliyor bu cümle 🤲🤲🤲

    YanıtlaSil
  38. Ellerinize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  39. Binlerce kere şükürler olsun🥰

    YanıtlaSil
  40. Çok güzel 👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  41. Şükredeceğimiz günlerimiz olsun :))

    YanıtlaSil
  42. Hayatta ne yaşıyorsak bu bizim hayata verdiklerimizle ilgili.

    YanıtlaSil
  43. Kaleminize sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  44. Sen hayata hangi taraftan bakıyorsun? Çünkü o mutlaka seni bulacaktır, ben ne kadar iyi tarafından bakar iyilik yaparsam beni de bulacak olan iyi şeylerdir. Ama ben hep kötü tarafları görüyorsam ancak şikayet içinde boğulur kalırım. Çünkü insan ancak algıladığını aktarır.

    YanıtlaSil
  45. Çok şükür... Şükrettikçe gerçekten şükrettiklerimiz de artıyor.

    YanıtlaSil
  46. Farkında olmak çok önemli bir anahtar elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  47. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  48. Leyla İçöz9 Eylül 2024 13:35

    Şükredersen, şükredecek şeylerin çoğalır. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  49. İnsan verilenler üzerine düşünürse, farkı fark ederse, şükrederse o zaman yaşamından lezzet alıyor. Emeğinize sağlık 🎀

    YanıtlaSil
  50. Çok şükür. Şükrün bu kadar basitleştirildiği ve görmezden gelindiği bu dönemde ne güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık🪻

    YanıtlaSil
  51. İnsan şikayet edecekken şükredecek şeyler bulduğunda her şey ne kadar da kolaylaşıyor💓

    YanıtlaSil
  52. Binlerce şükür

    YanıtlaSil
  53. İnsanların çoğunda olan şey sende yoksa ve buna rağmen şükrediyorsan, işte o gerçek mutluluktur..

    YanıtlaSil
  54. İnsan şükredebilmeyi öğrenince gerçekten yetinmeyi de öğrenecek çok güzel bir yazı olmuş kaleminze sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  55. Ne yönden baktığı hayata, insanın tüm hayatının akışını değiştiriyor.

    YanıtlaSil
  56. Bol şükürlü hayatımız olsun

    YanıtlaSil
  57. Parola: 2 Şükür 1 Teşekkür :)

    YanıtlaSil
  58. Şükürsüzlük ve şikayet bu kadar artmışken inşallah bunlardan uzaklaşabiliriz. Allah şükredebilenlerden olmamızı nasip etsin

    YanıtlaSil
  59. Şükrümüzü artıracak bedeller nasip et Allahım 🪻

    YanıtlaSil
  60. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş 👏👏

    YanıtlaSil
  61. tuğçe doğan11 Eylül 2024 15:54

    Şükrü kime ettiğimiz çok kıymetli, şükredilecek şeylere sebep olana mı yoksa vesile olana mı ediyoruz. Şükrü doğru yere koymak için bilinç vermek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  62. Şükrede bilmekte bir hakediş, Allah hak etmeyi nasip etsin.
    Gönlünüze sağlık, çok güzeldi🙂🌸

    YanıtlaSil
  63. En güzel zenginlik şükür …

    YanıtlaSil
  64. Muhteşem sin DTÖ ,şükürler olsun nede çok şükür sebeplerimiz var üstelik bir çok eksikligimiz varken

    YanıtlaSil
  65. Şikayet etmek kolay ilk akla gelen “acaba farklı ne yapabilirim”diyebilirse insan bambaşka kapıların açıldığını görüyor zihninde…

    YanıtlaSil
  66. Şükret ki ne kadar çok nimetle donatıldığını gör💐

    YanıtlaSil
  67. Payına razı olduğunda şükründe artıyor…kaleminize sağlık..,

    YanıtlaSil
  68. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  69. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  70. :) çok güzelmişş :)

    YanıtlaSil
  71. Çok şükür Rabbimin verdiklerine verdiğini görünce insanın içi içine saglıyor çok güzel anlatmış zaten

    YanıtlaSil
  72. Söylediğimiz her şeyin ne kadar önemli olduğunu hatırlamış olduk sayenizde ✨️
    Elinize emeğinize sağlık 🍉

    YanıtlaSil
  73. Şükredenlerden oluruz inşAllah 🌺

    YanıtlaSil
  74. Şikayet, insanın çözüm marifetini elinden alır. Şükür ise şükredecek şeyleri doğurur. Hayatın üstünde döndüğü kelimeler...

    YanıtlaSil
  75. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil