BOZUK MUSLUK BAŞLIĞI

“Başlığı kaldırınca su duş başlığından akmalı. Bu çok basit bir şey! Senin var olma amacın sadece bu! Yukarı çekince suyu başlığa göndereceksin, bu kadar! Senden başka bir şey beklemiyorum. Günlerdir ne bu çektiğim çile? Musluk başlığını kaldırıyorum, su duş başlığına geçiyor. Bırakınca şaak! Alt musluktan akmaya devam ediyor. Bu musluk başlığı bana ne demek istiyor?”

 

 
Bir anı bir anını tutmuyor. Bir an yukarda, sanıyorsun ki su sürekli başlıktan akacak. Bir sonraki an bakıyorsun eski haline dönmüş. Tıpkı benim gibi… Akşam verdiğim kararların sabaha hükmü kalmıyor. “Bundan sonra…” diye başlayan tüm parlak fikirlerim birkaç gün içinde sönüyor. 

“Bundan sonra sabah erkenden kalkacağım. Pencereleri açıp, sabahın bereketini evime dolduracağım. Önce birkaç sayfa kitap okuyup, sonra yürüyüşe çıkacağım. En az yarım saat yürüyüp, ardından duşumu alacağım. Bakımlarımı da yapıp, kahvaltımı edeceğim. E haliyle tam vaktinde iş yerinde olacağım.”
Hayali bile güzel… Bol fayda üzerine yapılmış planlarımın mükemmelliğine de bir bakın! Sağlık desen var, güzellik desen var, enerji desen var… Ancak bunlar başladıktan birkaç gün sonra bırakılan veya başlamadan biten planlar. Duş başlığı gibi… Üstünden elimi çekince eskiye dönüyor.

İnsan, amacına uygun hedefler belirler ve hedefine ulaşabilmek için çeşitli stratejiler geliştirir. Fakat yapılacaklar artmaya başladığında işler biraz karışır. Mesela, sağlıklı yaşamak ister. Sağlıklı yaşam listeleri hazırlar. 
  •   Diyet yap
  •   Spor yap
  •   Uykunu düzenle
  •   Zararlı alışkanlıklardan vazgeç
  •   ...

“Daha çok iş var. Sağlıklı yaşam için hepsinin halledilmesi lazım.” Liste uzadıkça insanın kaldıramayacağı bir hal alır ve yapılacaklar sadece bir “liste” olmaktan öteye geçemez.
 
 


İnsan isteklerini karar zanneder. Ancak karar, insanın istekleri doğrultusunda yapması gerekenleri kabul etmesidir. O zaman istekleri için harekete geçebilir ve bu yönde ilerleyebilir. Bu yüzden spor salonuna yazıldığında değil spor salonuna düzenli gittiğinde kilo vermeye başlayabilir.

Ayrıca insan bir sürece başlarken her şey tam olsun ister. Spor salonuna gitmeden önce haftalarca alışveriş yapar veya yanına bir arkadaşını arar. Çoğu zaman ya bu alışkanlığı uzun süre devam ettirremez ya da  hiç başlayamaz. Çünkü hareketi başlatan, karar aldıktan sonra vakit kaybetmeden eyleme geçmektir. Sürekliliği sağlayan da azar azar ilerlemektir.





Karar verene kadar iyice düşünüp taşınır ve “neden bunu istiyorum” sorusuna cevaplarını arttırırsa süreç daha uzun ömürlü olur. Nihayet istekleri karara dönüştüğündeyse önce elindeki imkanlarla sürece başlar. Çünkü insanın birden bire, tüm yaşam tarzını değiştirmesi mümkün değildir. Bunu denediğinde hem harekete başlamadan önce çok vakit geçecek hem de işler içinden çıkılmaz hale gelecektir. Bu sebeple parasının yetmediği spor ayakkabı yüzünden spor yapmaktan vazgeçmek yerine, sporun üçüncü ayını yeni bir ayakkabı ile kutlayabilir.
İnsanın bozuk bir duş başlığından alabileceği en iyi derslerden biri bu olsa gerek: Yaptığımız planları hayata geçirememe veya sürdürememe sebebimiz; yeterince istemiyor olmamız veya yeterince hazırlık yapmamamız değil… İsteğimizin henüz karara dönüşmemiş olmasıdır. 



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.




Yorum Gönder

34 Yorumlar

  1. "Yaptığımız planları hayata geçirememe veya sürdürememe sebebimiz; yeterince istemiyor olmamız veya yeterince hazırlık yapmamamız değil… İsteğimizin henüz karara dönüşmemiş olmasıdır." Çok güzel bir yazı olmuş emeklerinize sağlık 🎈🎈

    YanıtlaSil
  2. İstek ve karar arasındaki fark insanın bedelini ödemeye razı olması.
    Emeğinize sağlık, çok fayda veren bir yazı olmuş 🌸

    YanıtlaSil
  3. İsteğin karara dönüşebilmesi için bazı şeyleri göze alabilmek gerekiyor🏵️

    YanıtlaSil
  4. O yüzden ya yapabileceğin şeyi iste, ya da istediğin şeyi yap.Ellerinize sağlık🥰

    YanıtlaSil
  5. İnsanın isteklerini karar sanması ne büyük yanılgıdır. Ne güzel anlatmışsınız elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Tam yerine ulaştı 😊kaleminize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  7. Konu bozuk musluk başlığıydı… Nerelere geldi.
    İstek mi, karar mı? Doğru anlamak lazım…

    YanıtlaSil
  8. İstek ve karar ayrımını yapmak... İnsan isteğine uygun bedel ödemeyi kabul ettiğinde karar veriyor. Çok güzel bir yazı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar güzel bir yazı olmuş, bozuk musluk yeni kararlar da kararlılıkla ilerlemenizi sağlasın

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş. " İnsan istediklerinin değil bedelini ödediklerinin sahibi olur.. "

    YanıtlaSil
  11. İsteklerimizi karara dönüştürmeli ve kararla eylem arasına süre koymamalıyız.

    YanıtlaSil
  12. Kararlarımız aslında ne kadar hayatımızı etkiliyor. Karar verdikten sonra da hemen eyleme geçebilmek kıymetli olan…
    Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  13. İnsanın her istediğini karar sanması ve bir çok şeyi sonuca erdirememesinin sebebi çok güzel anlatılmış... Kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  14. 👏🏻👏🏻🌸🌸

    YanıtlaSil
  15. Karar nasıl verilir? Çok kıymetli bir yazı olmuş.
    Elinize emeğinize sağlık 🪷

    YanıtlaSil
  16. İstek ve karar arasındaki fark. Ne güzel anlatılmış 🌸

    YanıtlaSil
  17. Her an karar alıyoruz ancak o karara uyumlu davranmadığımız için hayatımızda değisim olmuyor. Eğer değişim ve dönüşüm yoksa orada karardan bahsedemeyiz. Demek ki sadece istedik. İstemekle de olmuyor tabi. İstediğin şeyin bedeline razı olunca o karar oluyor. O zaman gelsin değişim

    YanıtlaSil
  18. Elinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  19. Uzun zamandır bu kadar etkileyici bir yazı okumamistim. Dus başlığına benzetilen bir kararlılık yazısı cok güzel olmus. Yazarın kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Fayda desen var, güzellik desen var, haz desen var, umut desen var, motivasyon desen var … Çok güzel bir yazı kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  21. İnsanın istediği şeyde mükemmeliyetçi davranıp kendine ilk etapta kaldıramayacağı yükler edinmesi ne zor bir şey… Büyük resmi gösteren yazınız için teşekkürler ☘️

    YanıtlaSil
  22. İnsanların istekleri karar olmadığını ifade eden net bir yazı... kaleminize sağlık 🪻🌼😌

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. İstekler fazla, istekler için ödenecek bedel az.... Bedelini ödemediğimiz hiç bir şeye sahip olmayız.
    Bedelini ödemeden elde edilenler ise bir süre sonra insanın elinden alınır

    YanıtlaSil
  24. Karar verirken istekleri ve ihtiyaçları ayırt etmemiz gerektiğini anlatan güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Hayat hep tercihlerimizden ibaret neyi tercih ediyoruz? İsteklerimizi mi? Karar verip işe başlamayı mı?

    YanıtlaSil
  26. İstekleri yönetebilmek... çok anlamlı bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  27. İnsan isteklerini karar zanneder! Hayatın içinde ne kadar çok zanlarımız varmış...

    YanıtlaSil
  28. Bir işi yapmak için yelteniyorsak ama bir yerde kopuyorsak yeterince bedel ödememişimizindendir çünkü insan bedel ödediğini önemser ve sever.. Başta acı versede toplamda fayda ve o mutluluğun hazzını ve keyfini yaşamak için çapalamaya değer..

    YanıtlaSil
  29. İsteği karara dönüştürebilmek için hedef istikametinde hareket başlatmak:) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  30. Ellerinize sağlık.. kararı istekle karıştırma hastalığı o kadar yaygınki.. teşekkürler güzel anlatım için

    YanıtlaSil
  31. İnsan isteklerini karar zanneder. Ancak karar, insanın istekleri doğrultusunda yapması gerekenleri kabul etmesidir.... Elinize sağlik.

    YanıtlaSil
  32. Hayat bizle konuşur, bize işaretler ve dersler verir. Görebildiğimiz anlayabildiğimiz müddetçe...

    YanıtlaSil
  33. Sağlık desen var, güzellik desen var, enerji desen var…
    Elinize sağlık 🪻

    YanıtlaSil
  34. "Hiç karar almazsam, yanlış da karar almış olmam." diyerek nasıl bir yanılgının içinde yüzüyor insanoğlu. Kendi seçtiğinin, aldığı kararın sonucunu mu yaşamak, almadığı kararların mı? Hangisi daha zor?

    YanıtlaSil