Merhaba, ben Apandiks. Sizin deyiminizle apandisit. Apandisit, ben rahatsızlandığımda hastalığa verilen isimdir; ama hadi neyse… İnanın, ben işin orasında değilim.
Biraz garip oldu, farkındayım; sizi apandisitinizin selamlamasını beklemiyordunuz. Çünkü siz benim adımı genelde anatomi ile ilgili bir derste duyuyordunuz. En fazla, “Apandistim patlamak üzereymiş.”, “Apandistim patlamış.” ya da daha da kötüsü “Apandisitimi aldılar.” gibi keyifsiz cümlelerin içinde geçiriyorsunuz.
Benim hakkımda olumlu bir söz söyleyeni duymanız nadirdir. Çünkü bana her an patlamaya hazır bir bomba gibi davranılır. Patlamadan, bir an önce alınıp kurtulunmak istenir. Haliyle bu da beni çok üzer.
Karnında ağrısı olan baş şüphelisi olarak beni gösterir. İnterneti açıp baksanız, “Kör bağırsak anlamına gelir, vücutta net bir görevi yoktur.” denir. Hatta “Herhangi bir işlevi bilinmeyen bir bağırsak bölümü.” diyene bile rastlanır.
Nasıl ya? O yazanların bilgisizliği olabilir mi acaba? Bugün kokoreç hakkında bile övgü dolu yazılar yazılır. Hayvanın yenen bağırsağına bile yüksek coşkuyla yaklaşılır. Benim hakkımda yazılana bakar mısınız? “Ne olduğu belirsiz, lüzumsuz bir bağırsak parçası.”
Doğaya, ağaçlara, bitkilere, hayvanlara tek tek bakalım. Sırf zarar olsun diye yaratılmış bir canlı var mı, araştıralım. Bilim insanları birçok canlının faydalarını daha yeni yeni keşfediyorlar. İnsan vücudunda da durum farklı değil, diyorlar.
İnsan vücudunun mükemmel bir tasarımı var. İnanılmaz bir kurguda, çok yüksek bir aklı var. Her şey kusursuz bir şekilde, otomatik, hiç durmadan faydamıza işliyor. Çok şükür ki insanın kontrolünü de gerektirmiyor. Her bir uzvu, organı, derisi, dokusu… Kemiği, kası, yağı… Hücresi, nöronu, sıvısı, kanı… Hepsinin bir görevi ve faydası var. Sıfır israfla çalışır hepsi.
Benim için, “Bazı uzmanlar, bağışıklık sistemine ve sindirime yardımcı olduğunu düşünmektedir.” demişler. Onlar sadece düşünceden ibaret değil canım, gerçeğin ta kendisi. Kim bilir, belki de “Gerçeğin henüz keşfedilebilmiş kısmı” diyebilirsiniz. Vücutta lüzumsuz, faydasız hiçbir şey yok, bundan emin olabilirsiniz.
Vücuttan alındığımda herhangi bir olumsuzluk gözlenmemişmiş. O sizin hüsnü kuruntunuz olabilir mi acaba, ne dersiniz?
Neden gözle kaş arasında değil de sindirim sistemindeyim? Hiçbir faydam olmasa, niye yerleştirileyim?
Ben lüzumsuzca, öylece, bir yere iliştirilmemişim. Orada bulunmam gerekiyor ki ince bağırsakla kalın bağırsağın birleşim alanına yerleştirilmişim.
Bağışıklık sisteminin gayet de önemli bir parçasıyım. Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktayım. Lenfoid denen, savunma sistemini bulunduran bir organım. Antikor üretimi sağlarım.
İnsan vücudu mükemmel tasarlanmış dedik ya. Antikor, bir molekül. Kendini korumak için yabancı olan her maddeye tepki göstermeye programlanmış. Antikorlar da sağ olsunlar, böyle bir durumda virüs, bakteri, mantar, parazit gibi sevimsiz yabancılara anahtar-kilit misali bağlanıyorlar. Bu şekilde onları, bağışıklık sistemi yok etsin diye işaretliyorlar. Ardından bağışıklık sistemince bu yabancıları imha edecek eylemler tetikleniyor.
Ya, daha çoook şaşılası detaylar var da, yerimiz yok burada. Üstelik bu detaylar, insanın irdeleyip de sebebini sonuca bağlayabildiği kadarı. İnsan vücudunun, henüz bilinmeyen; ama bir gün bilinecek nice mucizeleri var dahası.
Evet, ben vücudun bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olurum. Eğer bir gün tıkanırsam, tabii iltihaplanırım. Tıkanıklığımın sebebi, içimde katı dışkı birikmesi, bakteri kaynaklı enfeksiyon ya da doku büyümesi olabilir.
Yani benim size bir garezim yok, bilin. İş bu noktaya geldiğinde sizi uyarmak için işaretler veririm. Karnınızın sağ alt tarafında şiddetli bir ağrı, bulantı, kusma, halsizlik, ateş, ishal gibi sinyaller iletirim. Öngörü yapabilin, tedbir alabilin diye söylerim. Çünkü bu, işlerin ciddileştiği anlamına gelir. Acil tıbbi yardım gerekir.
Nihayet bu blog sayfası sayesinde sizlere içimi dökebildiğim için o kadar mutluyum ki anlatamam. Haksızlığa uğrayan tek organ da ben değilim, onu da söyleyeyim. İnanın, benim gibi kendini ifade etmek isteyen başkaları da var. Umarım onlar da bir gün söz alırlar.
Sağlıklı, bol farkındalıklı, mutlu günleriniz olsun. Hepinize selam olsun…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
“Kim Kimdir”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi”, programlarıyla
mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara
hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.
19 Yorumlar
'Neden gözle kaş arasında değil de sindirim sistemindeyim? Hiçbir faydam olmasa, niye yerleştirileyim?'
YanıtlaSilNe de doğru demişsin.. O kadar yer vatke neden bura? Hayatta hiç bir şeyin tesadüf olmadığı, fayda üzerine bir sebebinin olduğunu anlatan efsane bir yazı olmuş 🧡
FAYDAYA YÖNELİK HAMLELER YAPMAK NASİP OLSUN..
Emeklerinize sağlık 😊
Tanıştığımıza sevindim ❤️🤭
YanıtlaSilEfsane bir yazı olmuş, bence diğer organları da konuşturabilirsiniz 🌺 faydalı eğlenceli daha ne olsun 😂
YanıtlaSilhayatta faydasız hiçbir şeyin olmadığının, bu kadar önemsemeyen bir organla anlatılıyor olması çok hoştu. Hem bilgilendirme için hem de bundan sonra yaratılmış olan her neye bakıyorsan faydasını araştırma gerektiğini idrak ettiren yazınız için elinize sağlık💕
YanıtlaSilİnsan vücudunun daha nice mucizeleri var...
YanıtlaSilSana da selam apandisit. Ne güzel şeyler anlattın bize. Ne mükemmel bir tasarım, muazzam
YanıtlaSilİnsanın müdahalesinin olmadığı her şey fayda var. Ve insanlar yanıldı, işe pek de yaramayan bir organ gibi gördü. Oysa yasasal düşününce hiçbir şeyin boşa yaratılmadığı öğrenilecekti... Vücudumuzun sessiz savaşçısı Apadisk'e selamlar:)
YanıtlaSilOlaylara farklı açıdan bakmamızı sağlayan yazı için teşekkürler 🪷🪷
Merhaba Apandiks. Sen malesef bende yoksun. Seninle çok seneler önce vedalaştık. Zaten bir görevi yokmuş ki , gitti bitti dedim ama şuan senden özür dilerim öyle düşündüğüm için. Keşke şuan aramızda olsaydın. Hayatta herseyin bir anlamı, bir önemi var. Biz bilsek te bilmesek te. Yazınız farkındalık yaratacak bir yazı. Elinize sağlık.
YanıtlaSilHep merak ediyordum seni Apandiksim... Seni tanıdıkça seviyor, sevdikçe de tanıyorum :) :) :)
YanıtlaSilHiç bir şey boşuna değil. İnsan basit olanı küçümser ama o küçümsediği şeylerin aslında önemi büyüktür.
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok faydalı bir yazı 🌺
Okurken çok keyif aldım, Apandisk. Sayende yıllar önce bu bir işe zaten yaramıyor diyerek aldıkları bademciklerim geldi. Umarım hepinizin faydası bir an önce ortaya çıkar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim sana da 🪷
Şahane bir yazı olmuş, çok tebrik ederim ve Apandiks adına teşekkür de ederim.. :))
YanıtlaSilKeşke mikrofon diğer organlara da uzatılsa...
Evet evet diger organlari da bekliyoruz 🤗
SilKesinlikle çok haklısın Apandiks …Bu kadar muazzam işleyen sistemde her organın bir payı mutlaka var. 🍒
YanıtlaSilMerhaba Apandiks seninle tanışmak çok eğlenceliydi. İnsan vücudunda her organın bir önemi var senin gibi :)
YanıtlaSilYaratılan herşey lehimize , düşünmeden faydasız dememek için , farkındalık yaratan bir yazı olmuş 🌹
YanıtlaSiltanışmak gerçekten keyifliydi... teşekkürler. safra kesesine de mikrofon uzatabilir misiniz :D
YanıtlaSil"Hiçbir faydam olmasa neden yerleştirileyim?" Hayatımda gereksiz gördüğüm her şey için sorulması gereken bir soru. Hiç apandiks ile ilgili bir yazının bana bunu düşündüreceğini düşünmemiştim :D
YanıtlaSilNe güzel bir tanışma oldu. Diğer organlara da selamlar. Onları da bekliyoruz. Birbirimizi daha yakından tanıyalım:))
YanıtlaSil