Herkes sofradan kalkmıştı ama Ayşe daha yemeğini bitirmemişti. Annesi koca bir tepsi ev baklavası yapmıştı ve tepside bir kırıntı dahi kalmamıştı. O nedenle sıra, ekmeği alıp şerbeti sıyırmaya gelmişti. Ondan sonra da üzerine bol tuzlu bir ayran, onun üzerine de çay, onun yanında da az önce fırına attığı sıcacık kurabiyeler.
Ayşe depresyondan dolayı kendini yemeğe vuralı üç ay olacaktı. Annesi ve babası onun için gittikçe endişelenmeye başlamıştı. Ne yapsalar kızlarını toparlayamamışlardı. Ne olacaktı bu kızın hali?
Ahh bir bilseler…
Her şey üç ay önce üniversite sınavının açıklanmasıyla başlamıştı. Ayşe ortaokuldan beri doktor olmak istiyordu ve bunun için canla başla çalışmıştı. Günde her dersten en az yüzün üzerinde soru çözüyor, günübirlik derslerin tekrarını yapıyordu.
Sınava ilk girdiği sene, şaşırtıcı derecede düşük bir puan almış, istediği hiçbir yeri kazanamamıştı. Ailesi, “Sıkma canını kızım, sen çalışkansın, yaparsın. Biz sana destek oluruz.” demişti. Erkek arkadaşı Fatih ise, “Olsun hayatım, bir sene daha hazırlanırsın. Stres yapmışsındır, halledersin sen.” diyerek teselli etmişti onu.
Kendisi Marmara Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazanmıştı. Fakat kendi sürecine sevinemeden Ayşe’ye destek olmak, onu toparlamak için uğraşmaya başlamıştı. O zaman araları iyiydi tabi.
Ayşe'nin sınava yeniden hazırlanmaya karar verdiği sene, Fatih’le de araları yavaş yavaş bozulmaya başlamıştı. 3 senedir görüşüyorlardı. Ayşe artık sıkılmış, “Biliyorum okul henüz bitmedi ama en azından aileler tanışsa da şu işin bir adını koysak olmaz mı?” diye sızlanmalara başlamıştı. Fatih de her seferinde “Şimdi değil hayatım, ağabeyim askerden bir dönsün.” veya “Daha yeni ablamı evlendirdiler. Şimdi daha erken.” gibi bahanelerle konuyu geçiştirip duruyordu.
Ayşe meselenin üstüne gidince, Fatih bir anda patlamış ve olan olmuştu. “Keşke daha uygun bir zamanda seninle tanışmış olsaydık ama bu ilişkinin yürüyeceğini sanmıyorum.” diyerek Ayşe’den ayrılmıştı. Elbette bunu duyan Ayşe’nin annesi de çok üzülmüştü. Fatih’i sevmişlerdi. Bu süreçte kızına çok destek olmuştu.
Bütün bu baskılara daha fazla dayanamayan Ayşe, en sonunda mutluluğu yemek yemede bulmuştu. İlk başta kafa dağıtmak, çalışmanın stresinden kurtulmak için başladığı aşçılık serüveni, git gide hayatını kaplamaya başlamıştı. Her sıkıldığında pratik bir tatlı, sonra pratik bir aperatif, pratik bir meze hazırlıyordu. Derken beş yıldızlı restoran şefi gibi sofralar kurmaya başlamıştı. Sonrasında iş bütün sofrayı tek başına silip süpürmesine kadar varmıştı. Nasıl olduğunu anlayamadan bir ayda tam altı kilo birden almıştı.
Gidişat iyi değildi. Ayşe’nin yeme çılgınlığı kontrol edilemez bir hal almıştı. Tam bir yemek bağımlısı olmuştu. Ailesi de çok çaresizdi. Kızları için bir şeyler yapmak istiyorlar ama ne yapacaklarını da bilemiyorlardı…
Çok tanıdık bir öykü, öyle değil mi?..
Ayşe’nin bağımlılığı yemek yemek.
Gerçek problem belliyse, gerçek çözüm de belli demek.
Ayşe’nin yemekten bir an önce sakınması gerek.
Yemek yemeden sakınmak mı?
Peki ama bu nasıl mümkün olacaktı?
Doğru, insan için bağımlılık zor bir mesele.
Ama şu da bir gerçek ki,
İnsanın iyi bir kendisi olacaksa,
Bağımlılıklarından özgürleşmeli, öncelikle...
Kişiyi bağımlılıklarından özgürleştirecek eylemler vardır.
Ama başarının sırrı, zıddından sakınmaktadır.
O zaman Sakınmada Ustalaş!
Hayatı kendi lehinde dizayn et…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
“Kim Kimdir”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi” programlarıyla
mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara
hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.
56 Yorumlar
Bağımlılıklardan sakınmak zor olsa da net bir niyet bunu başarmak için bir adımdır.
YanıtlaSil"Sakınmada ustalaşmak" zor görünen ancak yaptıkça insanın güçlendiği bir süreç...
YanıtlaSilHer hamlenin bir anlamı vardı ve anlamlar da zıddında gizliydi 🍃 Kaleminizin mürekkebi bol olsun ✏️
YanıtlaSilSakınmada ustalık insanı güçlü yapar, üstün kılar
YanıtlaSilHayatta ne de çok sakınmamız gerekenler var, eğitim şart
YanıtlaSilİnsan kendisi için iyi bir şeye yaklaştığında, zıttında kötü şeyden de sakınır. Emeğinize sağlık🌺👍
YanıtlaSilBaşarının sırrı zıddından sakınmaktır…
YanıtlaSilBağımlılık zor mesele…
YanıtlaSilİnsanın iyi bir kendisi olmalı
YanıtlaSilHepimizin içinde bir Ayşe var aslıda, çok hazır bağımlı olmaya, işte "Sakınmada ustalık" tam burada devreye giriyor, daha en başından, hazırlanmaya başladığı anı farkedip, tüm hazırlığı dağıtmayı sağlıyor 😊 elinize sağlık
YanıtlaSilbağımlılıklar zincir gibi, sakın ki özgürleş
YanıtlaSilSakınmak zor değil, yöntemini öğrenince 👍
YanıtlaSilHer şey zıttında gizli.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık 🪷
Ah şu bağımlılıklar 🫣 problemden kaçmak için başlanan ama sonra kendi başına problem olan alışkanlıklar...
YanıtlaSilProblemi görmezden gelip geçici çözümler bulduğumuzda, problemler nasıl da zincirin halkaları gibi uzayıp gidiyor
YanıtlaSilÖzgürlük mü istiyorsun? Nelerden sakiniyorsun?
YanıtlaSilİnsanın iyi bir kendisi olacaksa,
YanıtlaSilBağımlılıklarından özgürleşmeli önce;) ne güzel ifade.. iyi bir kendim olabilmek…
Bağımlılıklarımızdan özgürleşmek,
YanıtlaSilCan sıkıntısı güzel yönetmek ümidiyle🌻
Hayatta ne yaparsak aslında amacımız kendimizin daha iyi bir versiyonunu bulmak değil midir zaten? Ama bu yol biraz çakıl taşlı, sonrası vadi ama oraya nasıl varacağız? İşte insanı en çok oyalayan yer de burası.
YanıtlaSilMakale de bunun için çok güzel bir strateji verilmiş; nereden başlayacağını bilemiyor musun, yapıyorsun da olmuyor mu, o zaman zıttından sakınmayı dene..
İnsan basiti küçümsüyor.Halbuki küçük şeyler büyük sonuçlar getirir💓
YanıtlaSilGünümüzde yemek bağımlılığı ve daha bir çok bağımlılık yaşayan insan var. Kim bilir bu yazı belki de kendileri lehine bir adım atmalarında vesile olur. Sakınmada Ustalık semineri bu konuda yol yöntem gösterir.
YanıtlaSilDuygusal yemek insanı bağımlılığa sürüklüyor. Mutlu olunca yemek, üzülünce yemek, sıkılınca yemek oysa sadece acıktığımızda yesek fiziki ve ruhsal açıdan daha iyi olur ama uygulamak zor önemli olan da uygulaması. :)
YanıtlaSilİnsanlar bir sorun ve problem yaşadıkları zaman problemini daha düğüm haline getirecek hatalar yapmaya başlıyor malesef.. kendince kendine ceza veriyor farkında olmadan. Bizler kendimizi cezalandirmak icin yaratılmadık hayatimizi daha iyiyiye daha başarılı olmaya geldik bu dünyaya.. Ödülümüz ve cezamiz bu dunyada degil arkadaş. Sen iyi olmaya çalış ve bunun için cabala yeterki.
YanıtlaSilİnsan problemini çözmek yerine onu bastıracak haz istediğinde, aslında bir bağımlılık sürecine girdiğini çok geç anlıyor maalesef .
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş.. can boğazdan gelir diye yemek bağımlısı oluyoruz. Sakınmak, bağımlılıktan kurtulmanın stratejisi.
YanıtlaSilÖzgürleşmek...
Ellerinize sağlık 💐
Gerçek problem belliyse, gerçek çözüm de belli demek. 🪻🪻
YanıtlaSilÇözüm zıttında gizli, problemlerini fark edenlere… Ellerinize sağlık…
YanıtlaSilNe güzel bir yazı 🌺 İnşAllah bağımlılıklarından özgürleştirecek eylemlerimiz artsın. 🤲🏻
YanıtlaSilBaşarının sırrı zıddından sakınmaktan gelir.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı. Ellerinize, emeğinize sağlık 🌸
Bağımlılıklar kişinin özgürlüğünü kısıtlar oysa insan tam tersi zanneder🌸
YanıtlaSilHer bir bağımlığımız bizi hedefimizdeki başarımıza bir engeldir. İnsan bağımlığından kurtuldukça ozgurlesebilir.
YanıtlaSilElinize saglık:)
Bağımlı olduklarımızdan sakınabilmemiz dileğiyle 🙏🏽
YanıtlaSilNe kadar tanıdık öyküler... etraftan duyduğumuz o kadar bağımlı var ki...
YanıtlaSilBaşarının sırrı zıddı da hareket edebilmekten geçiyor. Muazzam bir bilgi
YanıtlaSilElinize sağlık
YanıtlaSilÇok önemli bir farkındalık
YanıtlaSilYemek yeme bağımlılığı ne kadar da normalleştirmişiz….
RABBimiz irade gücümüzü bereketlendirsin çok güzel bir yazı olmuş hocam. 💐
YanıtlaSilİnsan için bağımlılık zor bir mesele ama neyse ki Sakınmada Ustalık seminerleri başlıyor...
YanıtlaSilDogrusu herkesin iyi kötü zorlandığı zamanlar kendi içinde çöküş zamanları olabiliyor. Bu zamanlarda aile ve sevgi bağları nirengi direnç noktaları yaratabilirken asıl meselenin kendine ait kendini motivasyon edebileceğin hobi ve alışkanlıklar olduğunu düşünüyorum özellikle spor el işletmeciliği veyahut kitap okuma alışkanlıkları gibi örnekler
YanıtlaSilHayatta canının her istediğini yapan istemediği sonuçları çekmek zorunda kalıyor. İstediğimiz sonuçlar için oraya vardıracak şeyleri yapmak gerekiyor. Sakınmak insanı güçlendiriyor.
YanıtlaSilBaşarının sırrını veren , özet bir yazı olmuş . Elinize sağlık
YanıtlaSilİnsan bağımlılıklarından ancak zıttını yaparak kurtulabilir.
YanıtlaSilProblem neredeyse çözüm de oradadır 🏹🏹
YanıtlaSilDoğru, insan için bağımlılık zor bir mesele.
YanıtlaSilAma şu da bir gerçek ki,
İnsanın iyi bir kendisi olacaksa,
Bağımlılıklarından özgürleşmeli, öncelikle... kaleminize sağlık hocam
Çok güzel bir yazı, ilham olabilir pek çok okuyana.
YanıtlaSilAzı küçümseme sakınacağın şeyi seç ve en ufaktan nefsinin tersine hareket et! Yeter ki iste başarırsın!
YanıtlaSilHayatımızda o kadar görünmez bağımlılıklarımız var ki... Çok masum ve sıradan davranışlar bir anda çığ olup "Onsuz yapamam" evrelerine geliyor. Bu sebeple sakınmak ve özgürleşmek lazım.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık 🪻🪻
Daha iyi bir kendimiz için...
YanıtlaSilEllerinize sağlık 🌿
İnsan bir konuda başarılı olması için sadece yapması gerekenler var zannediyor oysa sakınması gerekenlerin etkiside çokk büyük.
YanıtlaSilHayatı kendi lehinde dizayn et...
YanıtlaSilTanıdık bir öykü. Çevremizde yeme bağımlılığı olanlar çok...
YanıtlaSilSakınmak aslında sakınmamaktır, insan çok yedikçe daha fazla haz alacağını zanneden halbuki daha da çok acı çeker yükü artar sağlığı elden gider güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🍀🌻
YanıtlaSilBağımlılıklar aşılması zor ama imkansız değil. İnsan bağımlılıkları nasıl bırakır? Nasıl sakınır?
YanıtlaSilEmeğinize sağlık 🌹
YanıtlaSilBağımlılıklarimizdan özgürleşme niyetiyle ,kaleminize sağlık
YanıtlaSilÖnce sakınmak lazım
YanıtlaSil