DALGAKIRAN

 

Ne hayallerle evlenmişti halbuki. Hayallerindeki beyaz atlı prensini bulmuş ya da bulduğunu sanmıştı. Elindeki kahve fincanını masaya bırakırken, gözü limandan geçen gemilere takıldı. Ne kadar da büyük ve heybetli görünüyorlardı.  Hemen her gün geçen gemileri seyreder, içindeki insanlar hakkında düşünürdü. Bir yere gitmek için bir yerden uzaklaşmak gerekirdi sonuçta. Limandan ayrılan gemilere bakarken bir yandan ‘Bu kadar basit mi vazgeçmek..’ sözleri kulağında çınladı. 



 

Yaşadıkları ev deniz manzaralı bir apartman dairesiydi. Evlenirken babasının hediyesi olmuştu kızına. Bilirdi kızının denizi ne çok sevdiğini. Sakin bir fıtratı vardı Elif’in. Kalabalıkları sevmez, herkesle hemen yakınlık kuramazdı. Eşiyle evlenmeyi kabul etmesi bile epey zaman almıştı. İki yıllık bir flört sürecinin sonunda kabul etmişti evlenmeyi. Hakan ne çok çabalamıştı ikna etmek için. Ardı arkası kesilmeyen sürprizler, jestler yapmıştı. Elif Hakan’ı çok sevse de, evlilikte mutsuz olma korkusu vardı. İki yılın sonunda dillere destan bir düğünle evlendiler.

Evliliğin ilk ayları çok keyifliydi. Hakan, Elif’in bir dediğini iki etmiyor, ne isterse yapıyordu. Elif doğru bir karar verdim diye içten içe seviniyordu. Derken cicim aylarının geçmesiyle hayal kırıklığının gelmesi bir oldu. Hakan’ın sürprizleri giderek azalmış, Elif’ten istekleri ise çoğalmıştı. Her ikisinin de birbirlerinden beklentileri artmış, üstüne kendilerini haklı görmeye başlamışlardı.  Elif ne yapacağını, nasıl davranacağını bilmiyordu? Evliliğin sorumluluğu bir yandan, eşiyle ayrı düştükleri konular bir yandan… 

Bu kadarcık mıydı?’ diye düşündü. Ne çabuk sönmüştü o hayaller? Son zamanlarda fikir ayrılıkları çoğalmıştı. Ve bu sabah ciddi bir kavga etmişlerdi. Elif, ‘Bitirelim gitsin ne zorluyoruz ki’ demişti eşine.  

Hakan çok alınmıştı, ‘Bu kadar basit mi vazgeçmek’ deyip çıkmıştı evden. ‘Her gün 50 kere arayan adam bugün hiç aramadı’ dedi içinden. ‘Cidden alınmış demek ki… Halbuki kötü niyetle söylememiştim…’

Başka bir çözüm yolu bilmiyordu ki Elif. Şimdiye kadar birçok sorunla karşılaşmıştı. Her seferinde mücadele etmek yerine kaçmayı tercih etmişti. Çocukken okulda sevmediği tipler var diye sınıfını değiştirmişti hemen. Lisede öğretmenlerle problem yaşayıp iki okul değiştirmişti. İşyerinde müdür ile anlaşamıyorum diye istifa etmişti. Kavga, gürültü, tartışma… Bunlara gelemem ben diyordu. 

Sırf birisi ona ‘evlilik ne zaman diye sorduğu için.. Annesinin gün grubundan bile iki hafta sonra ayrılmıştı. İstemediği şeyleri duyup kafasına takmak yerine uzaklaşmak iyi geliyordu. Ya da bugüne kadar öyle sanmıştı Elif...

 


Problem bulunduğu ortamdaki insanlar mıydı gerçekten? Eğer öyleyse hayat onun istediği gibi olamazdı ki.. Elbette sınanacaktı ve sınavdan kaçış yoktu da! Her seferinde bulunduğu sahneyi terk etmeyi seçmişti. Elif tartışmaya meyilli değildi, ama mücadele etmeyi de pek sevmezdi. ‘Mücadelesiz bir hayat düşünülebilir mi?’ dedi içinden. Şimdiye kadar kalıp mücadele etmek, hayata karşı güçlenmek nedir öğrenememişti. 

Peki şimdi nasıl bir tepki vermeliydi?

Aklına bir arkadaşının sözleri geldi; ‘İnsan öyküsünü terk ederse daha büyük bir öyküyle sınanır’ demişti. Hayat, insanın gelişmesi için etrafına kendine benzemeyeni koyar. İnsan farklı olanı yönetemediğinde problem yaşar. Bu durumda iki seçenek kalır insana. Ya kalıp problemi çözmek ya da problemden kaçmak... Oysa insanın problemlerden kaçmak yerine cevaplarını çoğaltmaya ihtiyacı var.  

Limanları dalgalardan koruyan dalgakıranlar gibi insanın da problemler karşısında sahip olduğu cevaplar onu ilişkilerindeki sert dalgalardan korur. Çabuk tepki vermeyen, olayları adaletli irdeleyen, ilişkilerinde vefalı davranan bir insan olmasını sağlar. 

Elif daldığı derin düşüncenin içinden irkildi ve ‘Mücadele etmek için geç kalmamışımdır umarım’ deyip telefona sarıldı… 




Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.




Yorum Gönder

35 Yorumlar

  1. Probleme karşı doğru tepki verebilmek… bunu halledebilirsek ilişkilerimiz de daha kaliteli bir hal alacaktır..

    YanıtlaSil
  2. Mücadele ne kadar önemli…
    Engeller var olmaya devam ediyor peki ya mücadelemiz!

    YanıtlaSil
  3. Vazgeçmek yerine doğru tepkiler verebilen bir insana dönüşmek! Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık 🌻

    YanıtlaSil
  4. Mücadelesiz bir hayat düşünülemez. Mücadele etmek için geç kalmadın Elif. O gün, bugün. 💐

    YanıtlaSil
  5. İnsan problemlerini yok sayıp, mücadele etmediğinden kaybediyor. Problemin sebebini doğru anlayıp mücadele ettiğinde mutlu oluyor. Mutlu olmak ama sürekli mutlu olmak istiyoruz. Anlık değil tüm hayatın boyunca mutluluk için mücadele...
    Ellerinize sağlık çok teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık gerçekten bir problemden o an kaçtığımız da iyi bir şey yaptığımızı düşünüyoruz ama daha sonra daha büyük bir problemle karşılaşınca afallıyoruz çünkü hiç küçük problemle mücadele etmedik ki karşımıza büyük problem çıkınca da afallıyoruz "mücadele etmekten kaçmayalım"

    YanıtlaSil
  7. Hayatın her sorduğu farklılıklar, zorluklar başta kaçmak kolay çözümmüş gibi geliyor, oysa hayatta her şey katlanarak geri dönüyor? İnsan kaçtığında değil çözdüğünde dönüşüyor . Ellerinize sağlık güzel bir başlık ve içerik olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Mücadele varsa ümit hep var… bu ne güzel bir konfor…

    YanıtlaSil
  9. Hayattaki vazgeçişler... Ne kadar da zor geliyor insana mücadele etmek değil mi?

    YanıtlaSil
  10. Kaçtığımız, üstünü kapadığımız, halı altına süpürdüğümüz problemlerden bu şekilde kurtulamayacağımızı anlatan güzel bir yazı olmuş.🪷
    Elinize, emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  12. Problemlerimizden kaçmadan çözerek yaşadığımız ömrümüz olsun inşAllah 🌺 emekleriniz bereketlensin muhteşem bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  13. Kaleminize sağlık 🌿🌿

    YanıtlaSil
  14. Mücadelesiz hayat mı olur 😔 kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  15. Kaçmanın çözüm olmadığını anladığımız güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Nefes alındığı sürece hiçbir şey için geç değildir...

    YanıtlaSil
  17. Verdiğimiz tepkiler çok kıymetli ve önemli… ellerinize sağlık çok güzel bir yazı ❤️🌸

    YanıtlaSil
  18. Hala yaşıyorsak, hala nefes alıyorsak mücadeleye devam...

    YanıtlaSil
  19. Anda verilen o ufak tepkiler nasıl da şekillendiriyor insanın sonrasını… Emeğinize sağlık ☘️

    YanıtlaSil
  20. Ne kadar da düşündüren bir yazı olmuş. İnsan illaki sınanacak. Sorulardan kaçamaz, kaçarsa daha büyük bir soru cevaplamak zorunda kalacak. Ama insanlar hep problemsiz bir hayat ister... evet bir problemsiz hayat var da o burada değil. Problemlere gerçek çözüm bulan, gerçek ile sahteyi ayırt eden deneyimsel tasarım öğretisi eğitimlerine çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  21. "Hayat, insanın gelişmesi için etrafına kendine benzemeyeni koyar. İnsan farklı olanı yönetemediğinde problem yaşar."çok etkileyici bir cümle.. Çok şey anlatıyor. Emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  22. İnsan uzaklaşmayı kendisi için kurtarıcı zannediyor. Ama durup mücadele ettiğinde mutlu oluyor. Sorular artık probleme dönüşmemeye başlıyor.

    YanıtlaSil
  23. Hayat hep bir seçim ve hep bir vazgeçiş. Bizler her seçimimizde yalnızca seçtiklerimize odaklandık. Oysa madalyonun diğer yüzünü de hesaba katmalıydık. Bir karar verdiysek 10 tanesinden de vazgeçiyoruz. Hayatta seçimlerinin bilincinde olanlardan olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  24. Mücadeleye devam ☺️

    YanıtlaSil
  25. özlem sunarel12 Haziran 2024 15:29

    İnsanoğlu hayatta imkanlarına güvenerek ani kararlar ile problemden kaçmaya çalışabiliyor. Ama asıl olan problemi çözerek güçlenmektir.

    Teşekkürler ....

    YanıtlaSil
  26. Emeğinize yüreğinize sağlık muhteşem bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  27. Zeynep Büşra21 Haziran 2024 05:05

    Ahh Elif.. O telefona sarılışını düşündüm de.. Ne güzel bir pişmanlık ✨

    YanıtlaSil
  28. Problemi çözerek güçlenen insan derin su olduğu için kolay kolay bulanmaz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  29. Hayatın her alanında mücadele şart. Mücadelesini vermediğin bir başarıyı haketmiyor insan.

    YanıtlaSil
  30. En iyi öğretmendir hayattaki problemler :) BU bilinçle çözüm odaklı yaklaşmalı

    YanıtlaSil
  31. İnsan kavuştuğu şeye ''ohhh buda tamam'' dediği yerde sınanır. Sınanmadan geçen hayat sıkıcıdır. O zaman gelsin hayat sınav. Glecegi varsa göreceğide var diyelim.. Kalaminize sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Ya kalıp problemi çözmek ya da problemden kaçmak...

    YanıtlaSil
  33. Problemle mücadele et ve çöz… kaçmak en kolay olanı peki sonra…

    YanıtlaSil
  34. Ellerinize sağlık🌱

    YanıtlaSil
  35. Gelişmek ve güçlenmek için mücadeleye devam

    YanıtlaSil