BAYRAM DUASI


Bir yanı hüzün bir yanı neşeyle koşturuyordu evin içinde. Bayramın tatlı telaşı bütün evi sarmıştı. Erkekler evden işlerine uğurlandığı gibi hemen işe koyulmuştu annesi ve kızları. Perdeler, koltuklar, halılar ve hep unutulan avizeler şimdi unutulmamıştı. Küçük kızları Ayşe ise bayramlıklarını hayal ediyordu. Ne renk seçseydi, nasıl bir şey olsaydı? Annesiyle ablaları evin içinde dört dönerken hepsinin yanına uğrayıp fikirlerini soruyordu. Ne de olsa insan karar vermeden önce danışmalıydı. Karardan önce fikir almak her zaman önemlidir fakat artık kararını vermişti. Gökyüzünün mavisinde bir elbise, beyaz da ayakkabılar istiyordu.

Annesi Fatma, bir o yana bir bu yana koşturmaktan yorgun düşmüştü. Kızlarını da salona çağırdı ve oturup biraz nefeslendiler. Oturunca bastırmıştı hüzünleri, bitmek üzereydi Ramazan. O güzel iftar sofraları, sahur sohbetleri bir sonraki seneye kalmıştı. Nasıl da özleniyordu o sıcacık aile sofraları… Her zamankinden farklı bir sıcaklık, farklı bir keyif veriyordu. Gelen misafirler, yapılan ziyaretler…



Bayrama sayılı günler kalmıştı. Evin temizliği bitmiş, tatlılar yapılmış ve son bir iş kalmıştı. Ayşe’nin bayramlığı. Ailece çarşıya indiler ve Ayşe’ye istediği elbise ve ayakkabıyı bulmak için bütün aile seferber oldu. İstedikleri bulundu ve sıra diğer kardeşlerdeydi. Herkese yeni kıyafetler alındı, şekerler de hazırdı. Ve nihayet bayram sabahı.  Babaları ve abisi namazdan gelmişti. Herkes yeni kıyafetlerini giymiş bir şekilde karşılamıştı onları. Herkes birbirine sarıldı, bayramlaştı. Ayşe sabırsızlıkla sofraya oturmak istiyordu. Çünkü sonrasında anneannesi, babaannesi ve akraba ziyafetleri olacaktı. Alacağı şekerleri doldurmak için de büyükçe bir çanta seçmişti.

Nihayet herkes sofraya oturmuştu. Dualar edilmişti ve tam yemeğe başlanacağı sırada babaları söze girmişti…

Peki ya Gazze’de bayram nasıldı? Öncesinde çekilen zulümler herkesin gözü önündeydi. Ramazan olduğuna bakılmaksızın bombalanan hastaneler… Açlıkla sınanan Filistinliler… Ona rağmen nasıl da mutlu ve şükürlülerdi. Acaba bayrama nasıl girmişlerdi? Onlar da yeni elbiselerini giyip eksiksiz sofralara mı oturmuşlardı? Eski günlerine dönmek için dua mı ediyorlardı? Yoksa hallerine şükredip bayramı da o güler yüzleriyle mi karşılamışlardı? Şehadetleriyle mi bayramı kutlamak istiyorlardı?



Günümüzde insanlar nasıldı? İstediği yemeği yiyemediğinde, istediği kıyafeti ve ayakkabıyı alamadığında da gülümseyebiliyorlar mıydı? Yoksa bütün bayram zehir mi ediliyorlardı? İnsanoğlu sınanmadığında ne kadar da nankör oluyordu. Önümüzdeki yemeğe, evimizdeki eşyaya, giydiğimiz kıyafete şükrümüz kalmıyordu. Oysa insan her anında şükretmeliydi. Bizim beğenmediğimiz kıyafet, ayakkabı, eşya birilerinin hayalinde olabiliyor.

Gazze’de gazi olan insanlar şükrediyordu. Evladını toprağa vermiş anneler, babalar şükrediyordu. Filistin’deki insanlar şehadete şükrediyordu… Yaşadıkları yokluğa, uğradıkları zulme rağmen Allah’a şükürlerini eksik etmiyorlardı.

Gazze tüm insanlığa ders veriyordu adeta. Nasıl şükredilir, nasıl mutlu olunur dersi veriyordu. Batıdan bir güneş yükseliyordu. Ramazan kutlamalarına başlayan bir batı vardı sosyal medyada. Müslümanlık batıdan doğuyordu bu ramazanda.

Gazze herkesin içini burkan ama İslam’ın yükselmesini sağlayan bir ses olmuştu. Sadece duyanlara… Duymayanlar inkârlarına devam ediyorlardı ve devam edeceklerdi.

Derin bir sessizliğe gömülmüştü sofra. Kimsenin iştahı kalmamıştı, yedikleri her lokma Gazze’de açlıktan ölen insanları hatırlatıyordu. Herkesin gözü doldu birer lokma yediler. Rabb’lerine şükrederek baktılar birbirlerine.  Bu sofra, aile, evleri, yaşamları hepsi birer şükür sebebiydi. Bir kez daha farkına vardılar gerçeklerin.

Ramazan bitmişti ama Gazze’de de ramazan bitecek miydi? Açlıkları, susuzlukları sona erecek miydi? Peki, insanlar ramazanlarına devam edebilecekler miydi? Açlığın ve susuzluğun ötesinde sakınarak… Ramazanın sadece aç kalmak, susuz kalmak olmadığının bilincinde yaşamaya devam edebilecek miydik? Bayrama ulaşabilecek miydik?



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Ramazanında , bayramının da gerçeğini yaşayabilmek 🙏🥰 Elinize sağlık , bayramınız kutlu olsun

    YanıtlaSil
  2. Leyla İçöz10 Nisan 2024 09:45

    Bizim içinde kahvaltı sofrasında duygusal anlar yaşandı. Gazze'deki kardeşlerimizin yaşadığı koşulları konuşup, dua ettik. Emeğinize sağlık çok anlamlı bir yazı olmuş.🌺

    YanıtlaSil
  3. Bir yanım çok şükür mübarek Ramazan sonrası bayrama eriştik diyerek sevinmek istiyor, bir yanım ya Filistinliler, kardeşlerimiz deyip sevinmekten utanıyor. Evet şükredecek ne çok şeyimiz var, farkında olabilenlerden olmak dileğiyle,kaleminize yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Bayramımız buruk olsa da şükrümüz daim🌸

    YanıtlaSil
  5. Hep doğru tepkiyi vermemiz mümkün olmuyor... Toplamda kazançlı çıkacağımız kaderlerimizi yaşadığımız bir ömür olsun çabalayanlar için. Allah zayi etmez. Günler aramızda döndürülüyor. Bu süreçte bir çok kardeşimizin sınavını geçeceği tepkilerine şahit kılındık. Zorda da darlıkta da bayram olacak akıbetimiz olsun diye dua ederiz. Amin.

    YanıtlaSil
  6. Ramazan'ın hakkını verebilenlerden olalım inşAllah 🦋

    YanıtlaSil
  7. Rabbimiz gerçeğe uyumlanıp bayramı da gerçeğiyle yaşamamızı nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  8. Gazzeyi kıyas aldığımızda şükür edecek 1000 tane sebep bulabiliriz.Rabbim onların da bayramını mübarek kılsın, bizlerden de şükür etmeyi eksik bırakmasın😔

    YanıtlaSil
  9. Bir tarafımız buruk bir tarafimiz neşeli 🤍🥹

    YanıtlaSil
  10. En büyük bayramı yaşayanlardan olabiliriz inşAllah….

    YanıtlaSil
  11. Daimi bayramlar yaşamak ümidi ile

    YanıtlaSil
  12. Bayramın ne olduğunu çok güzel anlatmışsınız. Bayramın anlamını bir kez daha anladık. Ellerinize sağlık çok güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  13. Kanaat edebilmek azla yetinmek ,her daim şükürle olabilmek gerçek bayram o olsa gerek ...

    YanıtlaSil
  14. Allah razı olsun yazanın yüreğine kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  15. Bayramda şükretmek müslüman ve müminleri fiilen bir arada olmasada mutlu anında da mutsuz anında da anıp ınlarla yaşayabilmek ne güzel. Rabbim beyazı hayırda tez vakitte birleştirsin. Ramazanımız, bayramımız kabup olanlardan oluruz inşAllah. Emeği geçenlerin ellerine sağlık🪻

    YanıtlaSil
  16. Bu zamanlarda neyin ne olduğunu anlayabilmek... Çok teşekkür ederiz♥️

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir yazı ellerinize emeğinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  18. Herkes kendi penceresinden bakıyor yaşanılana.
    Peki her şey olup bittiğinde senin pencerende artık sisten hiç bir şeyi görmediğinde de aynı tepkiyi verebilecek miyiz ?
    Kaleminize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  19. Nice güzel bayramlar geçirmek dileğiyle 🌸

    YanıtlaSil
  20. Her şarta her zaman şükredebilmek.. Ne büyük mutluluk..

    YanıtlaSil
  21. Komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen bir peygamberin ümmetiyiz. inşALLAH tüm Müslümanların Bayramı Bayram olan günler görürüz tekrar 🤲

    YanıtlaSil
  22. Zeynep Büşra17 Nisan 2024 16:59

    Bir bayramı daha geride bıraktık..

    Mübarek olan bayram, inşAllah bizi de arasına almış, bizim için de mübarek olmuştur..

    Kaleminize sağlık 🪷💫

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık ⚘️🥰

    YanıtlaSil
  24. Yine çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Her an sahip olduğumuz her şey için şükredebilmek ve bir sonraki Ramazan’a da ulaşabilmek dileğiyle…

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel bir yazı. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  27. Sevdiklerin yanındaysa sağlığın yerindeyse bir de huzurun varsa evinde bayram o zaman bayramdır insanlara! Yoksa Gazze başta olmak üzere tüm ölmüşlerimize rahmet, yaralılara şifa yerinden yurdundan ayrılanlara huzur diliyoruz bu bayram sadece.

    YanıtlaSil