İnsan hep mutlu olmaz ya da hep mutsuz..
Hep bolluk yoktur ya da hep kıtlık..
İnsan sadece bir gününe baktığında bile bunun farkına varabilir.
Oysa hayatta hiçbir durum sürekli değildir.
Nasıl ki her gecenin bir sabahı, her kışın bir baharı var.
Hayatımızdaki olayların da bir sonu ve bir sonrakinin de bir başlangıcı vardır. Hayat hep bir dönüşüm içerisindedir ve durağanlığı yoktur. Bir şeyin sürekli aynı kalması mümkün değildir.
İnsan bunları bilse de neden şikayet eder?
Neden “hepler” “hiçler”le dolu şikayet cümlelerini çok sık kullanır?
İpek sabah uyandığında keyifsiz hissetti kendini. Yapacak bir sürü işi vardı ama onun yapacak enerjisi yoktu. Çocuklarına kahvaltısını hazırlarken bir sürü aksilik yaşadı. Buna rağmen o sofrayı en güzel şekilde hazırlamak için çabaladı. Evini temizlemeye başladığında süpürgenin ucu kırıldı. Biraz sonra dirseğini kapının koluna çarptı. Çocuğunun odasını temizlerken birden oyuncakları yerlere saçıldı.
Peki, İpek bütün bunları yaşadığında ne yapmıştır?
Söylenip, şikayet ederek elindeki her işi bırakmış mıdır?
Yoksa bütün bu aksiliklere rağmen işleri için çabalamaya devam mı etmiştir?
İşte asıl mesele, İpek’in bütün bunları yaşarken nasıl tepki verdiğidir. Çünkü hayat her an cevaplamamız için bir soru, bir problem karşımıza çıkarır. Bu yüzden hayatın bize sorduğu sorulara verdiğimiz cevaplar önemlidir. Hayattaki aksiliklere rağmen sabredip yapacaklarımıza odaklanmak, her şey yolundaymış gibi işlerimizi yapmak, ortalama bir gündeki motivasyonumuzu korumak kolay değil.
İnsan bu gibi durumlarda genellikle şikayet etmeyi tercih eder. Şikayet ettikçe problemin sebebini göremez hale gelir. Sebebini göremedikçe de o problemi çözme olasılığı azalır. Yani şikayet etmekle kalmaz, problemi çözülmez hale getirir. Problemde orada öylece durmuyor ya? Çözülmedikçe iğne deliği kadar olan problemler; belki de bir ömür sonunda bir karadeliğe dönüşür. İşte bu yüzden bitmek bilmeyen şikayet silsilesine şikayet demek yetmez: Şikayetlenmektir bunun adı.
‘ŞİKAYETLENMEK’
Yeni bir fiil eklenmiştir belki de bunun için literatüre. Eklenmeli ki insan bunu sadece “söylenip durmak” gibi düşünmesin. Eklenmeli ki ne olduğu bilinsin. İnsan anlamadığına çözüm bulmaz çünkü.
· Kişi nerede şikayetlenir?
· Ne zaman şikayetlenir?
· Şikayetlendiğinde ne olur?
· Şikayetlenmemek için ne yapılabilir?
Zihin soru cevap ile çalışır.
Sormak bizden cevaplamak ve soruların devamını getirmek sizden.
Gelelim İpek’e..
O günün başından bellidir zaten nasıl geçeceği.. Elini neye atsa bir şekilde aksiliklerle karşılaşır. Hepimizin zaman zaman yaşadığı o günlerden biridir.
İnsan böyle günlerde her şeye rağmen tebessümünü korur ve elindeki işi sabırla sürdürmeye çalışırsa o gün elbette sona erecektir. Ancak şikayet eder ve hatta daha ileri gidip şikayetlenmeye başladı mı… Ne işin içinden ne de oluşturmaya başladığı karadeliğin içinden çıkamaz insan.
Peki o zaman gülümse hayata!...
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
“Kim Kimdir”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi” programlarıyla
mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara
hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.
17 Yorumlar
Peki o zaman gülümse hayata!...🪷
YanıtlaSilŞikayet ederek sonunu düşünmek yerine, gülümseyerek " yahu niye şimdi bunu yaşadım" demek sebebini anlamamıza yardımcı olur. Ve hep şikayet hep şikâyet ne kadar itici değil mi?
YanıtlaSilŞikayet çözüm becerisini elimizden alır🤗🌸
YanıtlaSilinsanın şükrü zıttın da şikayeti hayatında çıkarak elde edebilir. İnsanın ağzında bir şükür birde arkasında hemen şikayet gelmesi şükrün pek tutarlı olmadığını gösterir. hayatımızda şikayeti çıkarttığımızda hayatta boşluk olmadığı için zaten şükrümüz teşekkürümüz artmaya başlar.
YanıtlaSilGerçekten zihin açıcı bir metin olmuş kaleminze sağlık 🎀
YanıtlaSilŞikayetlenmek, evet eklenmeli ...
YanıtlaSilŞikayetimizi şükre çevirebilenlerden olmak dileğiyle 🍀🤲🏻
YanıtlaSilÇok güzel ifade edilmiş cümleler...kaleminize sağlık...
YanıtlaSilİnsan ya çözüm bulur ya şikayet eder💓💓hadi gülümse🍀
YanıtlaSilŞikayetlenmeyelim ki çözüm hakkımız elimizden alınmasın 😊
YanıtlaSilEllerinize sağlık 🧡
Sorulara doğru cevap verebilmek ümidiyle🌺
YanıtlaSilŞikayet ederek çözüm becerisini kaybediyoruz. Şikayet etmek yerine problemleri çözmeye odaklanmalıyız. Bizi ileriye taşıyacak olan budur.
YanıtlaSilŞikayetlenmek ☺️
YanıtlaSilEmeğinize sağlık 🍉
Gül ki şükrün anlaşılsın o zaman:)
YanıtlaSilİnsan bir kere şikayet çukuruna düştü mü oradan çıkmak zordur. Çünkü şikayet etmek aslında işin kolay kısmıdır. Zor kısmı ise sabırla o kuyudan çıkmaya çalışmaktır.
YanıtlaSilŞikayet etmeyen, şükreden bir insan olmayı başarırız inşallah. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilinsan şikayet ettikçe çözümden uzaklaşır. O yüzden şikayet etmeden gülümseyip çözüm üretenlere gelsin. ellerinize sağlık
YanıtlaSil