TOPRAĞIN TURNUSOLU ORTANCALAR


Rüzgarlı ve soğuk bir gündü. Ağaçlar, her esintiyle kalan yapraklarını da döküyorlardı. Uzun zaman sonra ilk kez evdeydi, pencereden dışarı bakıyordu. Bahçe girişindeki sıralı ortancalara takıldı gözü, çıplak kalmışlardı. Bu elbette bir aldatmacaydı, bahar gelsin bu hallerinden eser kalmayacaktı. Kartopu gibi açıp tanınmayacak bir güzelliğe bürüneceklerdi.

Toprağına göre açacağı renge karar veren çiçek olur mu? Oluyordu işte; alı, moru toprağa göre değişiyordu.

“Toprak önemli, nereye kök salacağın, nereden besleneceğin önemli” diye iç çekti.




Sadece ortancalar için mi? İnsan da öyle değil mi?

Rengi değişmiyor mu, bulunduğu yere göre?

Yaşadığımız yer, ailemiz, arkadaşlarımızla bir alışverişimiz yok mu?

İyi sebepler oluşturmak, insanı önünde sonunda iyi sonuçlara ulaştırır. Attığımız adımların, yaptığımız hamlelerin bir karşılığı vardır. Bu sebeple ne verip karşılığında ne aldığımız önemlidir. Ne uğruna neyi feda ettiğimiz de... Bazen kazandığımızı zannederken kaybederiz. Koyduğumuz hedefin bulunduğumuz yerle alakası yoktur. Gitmek istediğimiz yere ters bir istikametteyizdir. Yol başka, yön başka… Oysa ancak doğru zeminde ve dosdoğru yolda kalarak ilerleyebiliriz. Doğru toprakta açan doğru renkte çiçek olabiliriz.

Bitkiler topraktaki mineralleri emer ve gelişir. Kökleri sayesinde hem sağlam durup hem de beslenirler. Elbette her toprak her bitki için uygun değildir. Doğru yerde ve doğru zamanda olmak gerekir. Uygun iklimi ve koşulları bulmak önemlidir. İhtiyaca göre ışık, su ve diğer besinler.. Yerini beğenirse döktürecek bir bitki bir bakarsın ihtiyacı karşılanmazsa solup gitmiş.

İnsan da çevresindekilerle etkileşim halindedir. İzledikleri, dinledikleri, yiyip içtikleriyle kendini besleyebileceği gibi zehirleyebilir de… Fayda verecek ilişkiler dünümüze göre iyi olmamızı sağlar. Dengeli ve temiz beslenmek sağlığımıza katkı sağlar. Öğrendiğimiz faydalı bilgilerle de iyi bir birikim yapar, hayatımıza konfor katabiliriz. Faydayı göz ardı edersek ne olur?

Nasıl ki aynı ortanca topraktaki asit oranı değişirse farklı renkte çiçek verebilir. Pembe açabilecekken mor ya da mavi de olabilir. İnsan da öyle..



İnsan da hayatta yaptığı seçimlerle bozulabildiği gibi toparlanabilir. Bazen, uzun süre görmediğimiz biriyle karşılaşıp “Çok iyi gördüm, seni” deriz ya hani... Duruşu, bakışı, yüzü gözü güzelleşmiştir. Kendimizce bir sebep buluruz, işi, eğitimi ya da evliliği ona yaramış diye düşünürüz. Ne demektir, yaramak?

Zıttı da olabilir. İyi tanıdığın biriyle uzun zaman sonra karşılaşır, yabancılık çekersin. Sanki aynı bedende başka biri gibi gelir. Mimikleri, tonlaması, gülüşü bile değişmiştir. Geçen zaman ona yaramamıştır. Nedir yaramazlık?

İnsan her gözünü açtığı sabah o günün seçimleri için hazırdır. Bu seçimlerin sonu bir mükafata çıkabileceği gibi tersi de olabilir. Kötü işler, olumsuz sebepler, yanlış bedeller ise iyi olmayan bir son inşa eder. Her yeni gün yeni bir fırsat ve yeni bir imkan demektir. Ne için? Hangi renk çiçek açmak istiyorsak oraya yaklaşmak, orada olmak ve kalmak için..

Şimdi dönüp bu bahar öncesi toprağımıza bakma vakti…

Açmak istediğimiz çiçeğe uygun bir yerde miyiz?



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle bugünümüzü 
ve yarınımızı tasarlamamızı sağlayan bir gerçeklik ilmidir. 
Bireylerin problemlerini doğru tespit edebilmeleri ve çözüme 
ulaşabilmeleri için stratejiler sunar.
 

Kim Kimdirİlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi programlarıyla 

mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara 

hedeflerine ulaştıracak yöntemler gösterir.





Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Gerçekten harika bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık

      Sil
  2. Deneyimsel Öğreti insana ,insanla ilişkili herşeyde çıkarım yapmayı öğretiyor.Çünkü gerçek tutarlıdır ve çıkarım yaptırır.Ne güzel bir ilişkilendirme, yüreğinize sağlık.
    Bu arada ortanca en sevdiğim çiçeklerden 💜

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık çok sade ama bir o kadar da etkileyici bir yazı olmuş.Allah razı olsun…

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş…Beni düşünmeye ve tekrar irdelemeye sevk etti yaptıklarımı…🌿

    YanıtlaSil
  5. hayatta ne istediğimiz ve ne yaptığımız önemli faydaya yönelik mi zarara yönelik mi isteklerimize bakmamız gerekiyor.
    açmak istediğimiz çiçeğe uygun bir yerde miyiz? Güzel bir soru şuan neredeyiz ne istiyoruz isteklerimiz bize fayda mı veriyor zarar mı olduğumuz konum ne hedefimize uygun bir yerde miyiz uyumlu muyuz ona bakmak gerekiyor..Allah isteklerimizi kontrol etmeyi ihtiyacımıza göre davranabilmeyi hayırların peşinde koşmayı nasip etsin hedefi ve amacı hayırlı olanlardan eylesin🙏🏻 ne güzel yazılmış Allah razı olsun..🌺

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve keyifli bir yazı olmuş, ortancayı çok sevmeme rağmen bu özelliğini bilmiyordum doğaya sağladığı bu uyumu ve ortamına göre renklenme becerisi hepimize nasip olsun inşallah

    YanıtlaSil
  7. Bulunduğumuz yer be doğduğumuz yere göre insan neyi algılarsa onu oktarır ne kadar doğru. Kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  8. Çok beyendim, emeğinize sağlık. İnsanların her daim bir istekleri var. Yaptığımız seçimler çok önemli. Yazıda olduğu gibi neye benzemek istiyoruz. Seçimlerimizin sonucunu yaşıyoruz

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel bir yazı.. Uyum tüm canlıları nasıl güzel yapıyor ; bulunduğun yere, seçimine, sana verilene uyum sağlamak. Ve sabırla beklediğinde karşılığını alacağını bilmek insanı ferahlatıyor. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. İnsan sevdiği toprağa göre şekil alıyor kaleminize sağlık çok güzel

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 👏👏👏

    YanıtlaSil
  12. Kaleminize sağlık. Ortancanın renginden güzelliği gelir.
    İnsanın bereketi de rengiyle gelir…
    Yazılarınız daim olsun🪻

    YanıtlaSil
  13. Bulunduğumuz yere uyumlanmamak yönümüzü kaybetmemek her daim bilinci açık olup fayda verene uyumlanmak niyetiyle Rabbim yönümüzü hayırlı ve fayda veren yöne çevirmemizi hedefimizden çıkmamayı nasip etsin inşAllah 🤲🏻

    YanıtlaSil
  14. Yazarın kalemine, yüreğine sağlık. Ne güzel tariflemişsiniz. Hangi topraktayım, hedeflediğim rengin toprağımı toprağım? Değilse toprağımı dönüştürme vakti.

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel yazı… çevremizle etkileşim halindeyiz. Etrafımızda olan insanla, yaşadığımız şehirle, oturduğumuz evle, bulunduğumuz toplumla…

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık… doğadan gerçek hayata gelen muhteşem güzel örnekler. Allah razı olsun çok güzel olmuş..🤲🏼

    YanıtlaSil
  17. Çok düşündüren bir yazı olmuş ,
    doğru yerde miyim?

    Bazen kazandığımızı zannederken kaybederiz. Koyduğumuz hedefin bulunduğumuz yerle alakası yoktur. Gitmek istediğimiz yere ters bir istikametteyizdir.
    Yol başka, yön başka…

    YanıtlaSil
  18. Emeğinize saglık

    YanıtlaSil
  19. Emeğize sağlik çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  20. Ortanca'nın bôyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum. Teşekkür ederim. "Bana birşey olmaz" dediğimiz her an, aklımıza gelmesini dilerim; "Bulunduğumuz ortamın rengini aliyoruz.Gitme, söyleme,duyma, görme..." Girdiğimiz yolu, attığımız adımı, o küçücük olanı önemsemek..nasıl da kıymetli imiş. Teşekkür ederim🌿

    YanıtlaSil
  21. Açmak istediğimiz çiçeğe uygun bir yerde miyiz? Ne kadar önemli bir soru insan sık sık kendine sormalı 👏🏻 Allah razı olsun yazanlardan...

    YanıtlaSil
  22. İnsan bazen nerede olduğunu hiç düşünmeden sadece varmak istediği noktaya odaklanıyor... Güzel bir hatırlatıcı olmuş 🌼

    YanıtlaSil
  23. Evettt çiçek olmak !! Güzel açmak, güzel kokmak … 🌺
    Çiçeğin nasıl beslendiği (bulunduğun toprak iklim koşuları) ve bu besini alabilmenle alakalıdır büyümek . Ya açarsın coşarak yada yok olur gidersin.
    Toprak iyidir, çevre iyidir şartlar iyidir de sen iyi misin? Önemli olan senin nasıl ilerlediğindir bu hayatta . Ama bazen ne yaparsan yap insan olarak çaba boş gibi geliyor. Şunu fark etmek gerek bence çaba kendin için mi ? Yoksa etraf için mi?
    İyi yetişmek iyi toprak (aile) iyi koşullardır evet ama bazende ne kadar çabalasakta renklerimiz soluyor ve şartlara bağlı olarak aslının güzelliğinde olamıyoruz maalesef. Şuda değil ! insan olmayalım demek istemiyorum asla ! Hayata dair kendimce önlemler korumalar diyorum.Kötü şartlara rağmen insan olmayı başarabiliyor muyuz? Gönlümüzün çiçeği güzel kokuyor mu ? Renklerimiz duygularımız canlı mı sahi mi diye bakmak yerine göre sorgulamak belki de
    Bazen zorluklar acılar darbeler başka başka olumsuzluklar seni sen olmaktan çıkarabilir. Önemli olan buradan az hasarla nasıl çıkabildiğinizdir. Dediğim gibi bu kötü olmak değil kesinlikle şartlara kendini hazırlayabilmek , koruma altına almak, sağlam adımlarla büyümek büyütmek içindeki o güzelliği daha iyi görmek. Bazen iyi görünmek bulunduğun ortamı korkutur yada coşturur ozaman sen coşan tarafa seni coşturan tarafa geçersin tercihtir bu….
    İnsanlar tercihleri ile yaşar
    Ya ortanca gibi açarsın etrafa güzellik katarsın renklerinle yada
    Dikenli bir çalı olursun o uzun yolu çekerim de daha da o çalıya da dolanmam dersin
    🩵🌺

    YanıtlaSil
  24. Emeğinize sağlık çok keyifli bir yazı olmuş bilgiler ışık tuttu...

    YanıtlaSil
  25. Emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  26. Her daim öğrenci olabilenlere hayat ve DTÖ ne çok şey öğretiyor. Teşekkürler...İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  27. Ne kadar güzel bir yazı olmuş gerçekten istediğime uygun yerde miyim ? Tekrar düşünmem gerektiğini farkettim elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  28. Seçimlerimiz hayatımızi şekillendiriyor, çok güzel bir yazı, emeğinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  29. Hayatta her şey,her şeyle ilişkilidir.💌

    YanıtlaSil
  30. ya şahane bir benzetme.. hiç bu açıdan bakmamıştım ortancalara, hatta bu özelliğini bile şimdi öğrendim. insan yeter ki öğrenmek istesin, yaratılan her varlık bir öğretmen .. hamd olsun ..

    YanıtlaSil
  31. Bakalım hocam. bakalım ve güzelleşelim inşaallah.

    YanıtlaSil
  32. İnsanın bulunduğu çevreyi doğru seçmesi konusunda farkındalık oluşturan güzel bir yazı 💜

    YanıtlaSil
  33. İnsan bir şeyi isterken, hayalini kurarken de bilinç açıklığı içinde olmalı. Ne istiyorum?istekleriyle marifetlerim uyumlu mu?. Şuan bunun için uygun zaman mı?. Ne kadar zamana ihtiyacım var? Yaparsam ne olur yapmazsam ne olur?. Seçimlerimizi yapmak için bilinç açıklığı ile karar vermeliyiz.

    YanıtlaSil
  34. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Çok anlamlı... İnsan benzemek istediği kişiye yaklaşmalı... Onun pervanesi olmalı yetişmek istediği konuda...

    YanıtlaSil